Forskningsprojekt

Cirkulerende DNA-stykker kan måske bruges til at diagnosticere hjernetumorer

Projektet undersøger, om en ny metode med at opspore cirkulerende stykker af kræftcellernes DNA kan hjælpe til at diagnosticere hjernetumorer. 

Forskningsprojekt
2023
Starter snart
Projektansvarlig:

Professor Henrik Hasle, Aarhus Universitetshospital

Støttet med:

1.056.000 kr.

DNA3 Animation

Formål

Hos børn med hjernetumorer kan det være svært at tage en biopsi af tumoren uden samtidig at beskadige de raske hjerneceller. De seneste års udvikling i molekylærgenetiske analyser har gjort det muligt at opspore brudstykker af kræftcellers sygdomsspecifikke arvemasse (DNA) i blodprøver og den væske, som omgiver hjernen.   

  

Formålet med projektet er at undersøge en ny metode til at opspore cirkulerende stykker af kræftcellernes DNA. Håbet er, at metoden kan anvendes til at diagnosticere børn med hjernetumorer. Og at den kan være med til at afkorte tiden fra første symptom til start af behandling. 

  

Projektet vil også undersøge, om mængden af cirkulerende DNA fra kræftcellerne kan anvendes til at følge udviklingen af sygdommen. 

Status

Projektet er i gang. Der er ansat ph.d.-studerende og oprenset DNA fra de første prøver. Projektet forventes at blive færdiggjort i 2024. Bevægelser og (del-)resultater i projektet vil blive beskrevet her på siden. 

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter