Forskningsprojekt

Forekomst og risikofaktorer for infektion med skimmelsvamp hos børn med leukæmi – en livstruende komplikation til behandlingen

Skimmelsvampen invasiv aspergillus (IA) er en livstruende komplikation til behandling mod børneleukæmi. Projektet undersøger forekomsten af skimmelsvampen og identificerer mulige risikofaktorer for at blive inficeret. 

Forskningsprojekt
2022
Igangværende
Team Rynkeby Fonden
Projektansvarlig:

Overlæge, Mathias Rathe, H.C. Andersen Børne- og Ungehospital

Støttet med:

1.200.000 kr.

Micas Rigshospitalet075

Formål

Børn, som er i behandling for leukæmi, er meget sårbare over for infektioner, da deres immunforsvar i en periode er sat ud af funktion. I løbet af behandlingen får stort set alle børn derfor mere eller mindre alvorlige infektioner.  

 

De fleste er milde virusinfektioner eller bakterielle infektioner, som kan behandles med antibiotika. Men der er fortsat børn, som bliver meget syge eller dør af sygdoms- og behandlingsrelaterede infektioner. I denne gruppe udgør skimmelsvampen Invasiv Aspergillus (IA) et væsentligt problem. Selvom der findes medicin mod IA, kan det være vanskeligt at behandle infektionen, og dødeligheden er høj – formentlig omkring 30 %.  

 

Forskerne vil i dette projekt undersøge, hvor mange børn med leukæmi der bliver inficeret med skimmelsvampen. De vil også se på faktorer, der kan øge børnenes risiko for at blive inficeret.  

 

De vil bl.a. undersøge, om slimhindeproteinet FIBCD1 beskytter mod svampeovervækst i tarmen samt mod skimmelsvamp spredt fra lungerne og tarmen. Målet er at finde nye metoder til at forebygge og behandle den alvorlige infektion. 

Status

Projektet skrider frem som planlagt. Bevægelser og (del-)resultater i projektet vil blive beskrevet her på siden

Samarbejdspartnere

Projektet er finansieret i samarbejde med Team Rynkeby Fonden.

Se andre forskningsprojekter

viser 127 af 127 projekter