Rekordmange unge med kræft mødtes til træf

70 unge nuværende eller tidligere kræftpatienter mødtes den anden weekend i november med ligesindede til landstræf. Raske unge fylder stadig mere. De har stadig behov for den forståelse, de møder på træffet.

Antallet af deltagere til Børnecancerfondens landstræf er mere end fordoblet på to år. Weekenden for unge tilknyttet børnekræftafdelingerne blev i år udvidet med tyve pladser i sidste øjeblik for ikke at skuffe for mange interesserede. 12-årige Natasja Horn var en af de 70 unge, der tjekkede ind på Bella Sky i Ørestaden. For hende var trækplasteret nye venner, der forstår hende.

”Jeg deltager for at møde nye mennesker, som har været igennem noget af det samme som mig. Det er lettere at snakke om sygdommen, men også lettere at lade helt være med at nævne det.”

Fortæller Natasja fra Janderup i Vestjylland, der har været til sit første landstræf efter have afsluttet to og et halvt år kemoterapi mod leukæmi.

Formålet med weekenden er da også at lade nuværende eller tidligere kræftpatienter mellem 12 og 20 år møde jævnaldrene, der ved, hvordan det er at være lige dér, hvor de selv er, forklarer direktøren for Børnecancerfonden.

”Landstræffet er et frirum, hvor de unge bare kan have det sjovt med nye og gamle venner,” siger Marianne Benzon Nielsen, direktør i Børnecancerfonden.

Mødet mellem tidligere og nuværende kræftpatienter er dog til tider også præget sorg og frygt, forklarer 18-årige Claes Rostrup fra Osted ved Lejre.

”Det er et slæng, som kan være hårdt at være del af. Jeg har mistet to tætte venner, som jeg har mødt på træffene. Men jeg tror, at man må tage det sure med det søde, når man har mistet nogle vigtige år af sin ungdom til kræft,” siger Claes Rostrup.

Foruden gode venner byder Børnecancerfondens landstræf også på oplevelser ud over det sædvanlige. I år var deltagerne i Masterchef-studiet og laver flødeboller, spillede banko, mødte kendisser og spillede banko om lækre sponsorpræmier. For en del af deltagerne er det også første gang siden diagnosen, at de sover på hotel og er en weekend væk fra familien. For 14-årige Mads Rahbæk fra Viby var der en aktivitet, der gjorde særligt indtryk.

”Jeg har set rigtig meget Masterchef, da jeg var i kemoterapi, så det var fedt at lave flødeboller på tid i studiet.”

Siger Mads Rahbæk, der var til sit første landstræf efter have afsluttet 15 måneders kemoterapi mod leukæmi.

Et stigende antal af deltagerne til landstræffet færdige med deres behandling og raskmeldte. Mange af dem mærker dog bivirkningerne af behandlingen og de ofte usynlige senfølger som fx træthed, hovedpine og muskel- og ledsmerter. Det gælder blandt andet Claes Rostrup, der blev rask for to år siden. Han har i dag to kunstige hofter, da kemoterapien mod leukæmien ødelagde knoglerne. Den unge bagerlærling var da heller ikke i tvivl om, at han ville med til sit tredje landstræf.

”Det er bare noget helt særligt,” siger Claes Rostrup.

For Børnecancerfonden understreger den store interesse fra ”raske” unge behovet for bedre forskning og forebyggelse af senfølger af kræftsygdomme hos børn.

”Landstræffet er rendyrket livskvalitet for de unge. I dag hvor fire ud af fem børn overlever kræft, er det vigtigt, at vi sørger for, at børnene får det bedre på lang sigt. Blandt andet ved at støtte forskning i børnenes livskvalitet efter behandlingen,” siger Marianne Benzon Nielsen

Se med i videoen her, og få et indblik i nogle af lørdagens oplevelser


TAL PÅ TRÆFFET

70 børn og unge deltager i træffet

4 kræftafdelinger har børnene og unge tilknyttet til hverdag

18 voksne deltager – sygeplejersker, pædagoger, skolelærere, personale og frivillige fra Børnecancerfonden

3 dage er de sammen om aktiviteter – fra kl. 17 fredag den. 7 november til søndag den 9. kl. 9.30

4 år i træk har fonden afviklet årstræf

5 kendisser fra musik-, sport- og underholdningsbranchen kommer også forbi – hvem?

19 år har Børnecancerfonden arbejdet for bedre for forskning, behandling, vilkår og omsorg for alle, der rammes, når et barn får kræft.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling