Ny blodprøve skal sikre færre tilbagefald

Barn med kræft

Danske børn med tilbagefald af leukæmi har nordisk rekord i overlevelse. Og nu tyder meget på, at danske forskere har fundet en metode til at forbedre overlevelsen yderligere.

Børnecancerfonden har netop støttet et projekt på Rigshospitalet, som undersøger en ny blodprøve til screening for tilbagefald efter stamcelletransplantation for akut leukæmi. Projektet er støttet med 500.000 kroner.

Ifølge projektets leder, overlæge Marianne Ifversen, så er prøven mellem 100-1000 gange mere følsom end den, der bruges i dag. Og så er den robust, hurtig og kan bruges på tværs af forskellige undertyper af leukæmi.

”Ved hjælp af blodprøven kan vi få en mere præcis screening for, om der er tegn på tilbagefald af leukæmi. Vi kan ikke erstatte knoglemarvsundersøgelserne som benyttes i dag, men forhåbentlig kan vi reducere antallet ganske betragteligt.”

Marianne Ifversen, Overlæge på Rigshospitalet

Ud over at afsløre tegn på begyndende tilbagefald, så er metoden også med til at forbedre behandlingen med immunjusterende medicin, som kan forhindre et fuldt tilbagefald.

Forskerne håber på at have alle data analyserede og bearbejdede inden for de kommende seks måneder. Derefter vil det tage omkring tre måneder at gøre metoden til en rutineundersøgelse, der kan tilbydes til alle landets stamcelletransplanterede børn.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling