Forskning fører til ny behandling og forebyggelse af kvalme

Kemoen har sin pris

Én af de meget kendte bivirkninger ved kemoterapi er kvalme. Derfor har vi i Børnecancerfonden støttet forskningsprojektet: Optimering af kvalmeforebyggende behandling hos børn og unge i kemoterapi. Formålet med projektet har været at undersøge forekomsten af kvalme og opkast hos børn og unge i kemobehandling, samt at udarbejde en behandlingsvejledning skræddersyet til den enkelte.

Viden om børnenes DNA kan give bedre medicinering

Forskerne fandt forskelle i børnenes DNA, som er forbundet med en øget risiko for kvalme og opkast. Det giver mulighed for at identificere de børn, som kunne have gavn af yderligere kvalmeforbyggende behandling. Andre børn, der ikke har de disponerende forskelle i deres DNA, kan modtage mindre medicin, som de med al sandsynlighed ikke har brug for.

Studiet viste også, at børn med tendens til køresyge har mere end fem gange forøget risiko for kvalme og opkast det første døgn efter behandling med kemoterapi, og svaret findes formodentligt også i deres DNA.

Ændret behandlingsvejledning

Resultaterne fra projektet har udmøntet sig i ændret praksis. På baggrund af forskningsresultaterne, er der udarbejdet en ny behandlingsvejledning (protokol), som allerede er implementeret. Det vil med al sandsynlighed føre til, at færre børn oplever kvalme og opkast i lige så høj grad, som vi ser i dag, da behandlingsplanen vil være skræddersyet til det enkelte barn.

Børnecancerfonden har støttet projektet med 2,13 mio. kr. fra 2017 – 2020.

 

Sådan undgår du kvalme i julen

Vi har en masse viden, når det kommer til kvalme. Det har vi, da vi bl.a. støtter forskning, der skal forebygge kvalme hos børn med kræft, da det næsten er en uundgåelig bivirkning ved kemoterapi. Her kommer 3 gode råd, som måske også kan komme dig til gavn i juletiden.

1. Luft hyppigt ud

2. Drik rigeligt mellem måltiderne, fx. danskvand eller sodavand med isterninger

3. Spis tørre produkter som fx kiks, knækbrød eller mandler

 

“Takket være støtte fra Børnecancerfonden fandt vi, at kvalme og opkastning forekommer hyppigere hos børn og unge end antaget, og vi identificerede børn, der har brug for særlig opmærksomhed. Resultaterne fra forsøget er blevet brugt til at udarbejde en ny behandlingsvejledning, der skal nedsætte forekomsten af kvalme og opkast hos børn i kemoterapi.”

Astrid Eliasen, læge

Med hjælp fra virksomheder som jeres, kan vi fortsætte arbejdet med at støtte projekter, som er med til at sikre børnene en bedre og mere skånsom behandling i fremtiden

Støt som:

Vælg beløb:

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling