Samuels historie
I morgen er en helt særlig dag for Børnecancerfonden. Her får vi overrakt endnu en donation fra verdens bedste sponsor, Team Rynkeby, der siden 2002 har støttet fonden. Team Rynkebys mangeårige og massive støtte til Børnecancerfonden har været med til at rykke dansk børnekræftforskning op i verdenseliten de sidste 10-15 år, især ift. akut leukæmi hvor 90 pct. af børnene med ALL i dag overlever.
10-årige Samuel er ét af de børn, der nyder godt af Team Rynkebys store indsats. Han fik konstateret akut leukæmi (ALL) kort før sin 6 års fødselsdag efter flere måneder med uudholdelige smerter i benene. Samuel blev indlagt på Aarhus Universitetshospital og sat i gang med 2,5 års behandling med kemoterapi.
”Da chokket havde lagt sig, havde vi klart den selvforståelse, at vi var heldige, for vi kunne se, hvordan børn med andre kræftdiagnoser havde det. Selvfølgelig havde Samuel bivirkninger, for kemobehandlingen er virkelig hård. Han kastede op tyve gange om dagen, fik slimhindeløsning, diarré og havde sonde i to år, så han efterfølgende måtte lære at spise selv igen. Men som vi fortalte ham, så er ALL den bedste diagnose, hvis man som barn er så uheldig at få kræft. Behandlingen er lang, men mere nænsom end for andre børnekræftdiagnoser, og prognosen er god”, fortæller Samuels mor, Helene Bech Rosenbrandt, som dog også kender sygdomsforløb, der ikke former sig nænsomt eller med en positiv udgang, men hun vil gerne være med til at dele de gode historier, som der heldigvis og takket være forskning i dag er flest af.
Samuel blev indlagt, kort før han skulle starte i skole. Efter de første fire måneder med intensiv kemoterapi begyndte han i stedet i en særlig ”isolationsklasse” på sin folkeskole, hvor skolen og forældregruppen gjorde en kæmpe indsats for, at Samuel kunne starte sin skolegang og være sammen med andre børn under sin behandling.
”Samuels skole og klasse har været fantastiske. De fandt et lokale til ham, hvor der blev luftet godt ud, og hvor han kunne få undervisning sammen med to klassekammerater ad gangen, som ikke var syge. Så hans skolestart var meget nænsom. Vi vidste, at hans behandling ville tage lang tid og blive møghård, men vi var opsatte på også at få noget godt ud af de år. Samuel havde fx også meget mere mor-tid end andre børn på hans alder, da jeg var indlagt med ham, og han var stadig så lille, at det var en kvalitet for ham”, siger Helene.
I dag har Samuel det godt. Han spiller fodbold hver dag og er på alle måder godt tilbage i sit barneliv. Kræftsygdommen fylder ikke meget i hans hverdag, og det eneste synlige tegn på forløbet er arret på hans brystkasse fra porten, som han har fået medicin gennem.
”Det er så vildt at se, at der i dag slet ikke er spor efter sygdommen. Men det er tydeligt her på den anden side, at det ikke har været en gratis omgang. Prognosen for ALL er god, og det var trygt, at behandlingen er fuldstændigt skemalagt ift. en protokol. Men behandlingen tager 2,5 år, og det har været rigtigt slemt for Samuel. Så selv om vi hurtigt besluttede, at vi var heldige, og at alt ville ende godt, så var det helt i orden at være ked af det og beklage sig, for det har også været hårdt”, siger Helene.
Tusind tak til Helene og familien for at dele jeres historie.
Børnecancerfonden er en privat fond og 100 pct. afhængig af gaver og donationer. Vi har brug for din hjælp for at kunne blive ved med at støtte den vigtige forskning i børnekræft. Støt os med en donation eller giv et bidrag via Mobile Pay eller Swipp på 4049 4833.