Malenes historie

Når et barn får kræft, forandres livet drastisk – ikke kun for det syge barn, men særligt også for søskende, der ofte har bekymringer, svære følelser og uafklarede spørgsmål, som de helst ikke vil forstyrre forældrene med, midt i deres sorg og bekymring.

På Aalborg Universitetshospital har man gennem flere år via et søskendeprogram også taget hånd om det syge barns søskende. Programmet går ud på, at det raske barn tildeles en kontaktsygeplejerske, så søskende får en fortrolig person på afdelingen, der sætter særligt fokus på dem.

Én af kontaktsygeplejerskerne er Malene Dahl Jeppesen, som gør meget ud af at inddrage de raske søskende i, hvad det vil sige at være i behandling for kræft:

”Vi forsøger at afdække og afmystificere procedurer og handlinger på afdelingen, ved at vi viser medicinrummet, vi taler om udstyret på stuen og laver blodtryksmåling. Vi laver en rundvisning på sygehuset, hvor vi ser på de forskellige afdelinger, hvor det syge barn kommer til undersøgelser. Vi ser hvor intensivafdelingen er, hvor blodprøver bliver undersøgt, og vi går i blodbanken og ser, hvad der sker med blodet, når det er blevet tappet,” fortæller Malene.

Der afholdes desuden samtaler med det raske barn og forældre, som hjælper forældrene til også at have fokus på det raske barns trivsel og situation. Derudover besøger kontaktsygeplejerskerne det raske barns skole for at forklare om sygdommen og italesætte de svære følelser, for derigennem at bryde isolation.

Hele programmet afrundes med en søskende-weekend, hvor det både handler om forkælelse, men også om at møde andre, som ved, hvordan det er at have en kræftsyg bror eller søster – og i september var det Børnecancerfondens sorte feriehus i Blokhus, som dannede rammen for en oplevelsesrig weekend.

”Det var en fantastisk weekend i Børnecancerfondens feriehus. Bevidstheden om at være i ”samme båd” giver omsorg for hinanden, følelser bliver legaliseret, da alle genkender følelserne hos hinanden og dét, at der er særligt fokus på dem, har uendelig stor betydning.”

Børnecancerfonden har i mange år haft særligt fokus på raske søskende til kræftsyge børn. Hvert år sender vi 10 søskende på sommercamp til Irland, hvor de er sammen med søskende fra hele verden, og under vores psykosociale paraply, FAVN, er der netop oprettet samtalegrupper for søskende til kræftsyge børn og unge.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling