Malenes historie
500-600 danske børn og unge er hvert år i behandling for kræft. Én af dem, der hjælper børnene gennem det hårde forløb, er Malene Dahl Jeppesen, der er sygeplejerske på børnekræftafdelingen 303B på Aalborg Universitetshospital. Helt fra begyndelsen havde Malene et ønske om at arbejde med børn i sygeplejen, og indtil videre er det blevet til 16 år på afdelingen.
”Mit hjerte faldt hurtigt for de skønne børn og unge samt deres familier. Det børneonkologiske speciale er mange ting bl.a. længerevarende behandlingsforløb med både planlagt, akut og intensiv sygepleje. Som sygeplejerske giver man meget information og vejledning. Der er meget pædagogik i jobbet, og vi kommer rigtig tæt på både børnene og de unge samt deres forældre og søskende,” fortæller Malene.
Børn og unge med kræft gennemgår både hårde og krævende behandlingsforløb, men i sit arbejde oplever Malene, at de unge mennesker er rigtig gode til at finde lyspunkter i alt det svære.
”Det er en gave at få lov til at arbejde med disse børn og unge. I hverdagen er der midt i alt det alvorlige, heldigvis også masser af plads til grin, leg, sjov og ballade.”
Dog er der også hårde dage på jobbet, for 20 pct. af børnene overlever ikke deres kræftdiagnose, og i de svære situationer møder Malene familierne i deres sorg og krise på allernærmeste hold.
”Som sygeplejersker kender vi ofte familierne rigtig godt og har hjertet med i vores faglighed, så det påvirker selvfølgelig også én selv. Jeg er meget taknemmelig for, at familierne lukker os ind i deres liv, når det er allermest svært og skrøbeligt.”
Oveni arbejdet i afdelingen er Malene også en del af ’søskende-gruppen’, et program, som har til formål at inddrage de syge børns søskende i behandlingsforløbet. Sideløbende arbejder Malene også på et 4-årigt projekt, der har til hensigt at mindske forstoppelse ved børn og unge i behandling med kemoterapi.
”Jeg ønsker aktivt at udvikle sygeplejen til børn og unge med kræft. Børnecancerfonden støttede mig i efteråret 2017 med et økonomisk tilskud til deltagelse i SIOP – en international konference, der blev afholdt i Washington, USA. Denne konference betød meget for mig at deltage i, da jeg skulle holde et mundtligt oplæg om vores projekt sammen med en kollega.”
Børnecancerfonden støtter forskning i børnekræft, men også den helt nære pleje af børnene bl.a. ved at finansiere ansættelser samt uddannelsesaktiviteter, faglige møder og konferencer, hvor sygeplejersker og læger kan dygtiggøre sig.
Hjælp os med at give børn med kræft den bedste behandling og omsorg. Sms GIV til 1217, så støtter du Børnecancerfonden med 125 kr.