Magnus’ historie
Kræft er heldigvis ikke en dødsdom i dag. Fire ud af fem børn og hver anden voksen overlever deres kræftsygdom. Men en kræftdiagnose er stadig en uhyre alvorlig besked, ikke mindst på grund af den intensive behandling – og når man lige er kommet i gang med livet, kan udsigten være ekstra skræmmende.
”Jeg begyndte at græde, da jeg fik at vide, at jeg havde kræft, for jeg var bange for at dø. Jeg er virkelig taknemmelig for at have overlevet. Jeg ved, at jeg er heldig og skal nyde hver dag, for kræften kan komme tilbage eller ramme en anden i min familie”, siger 16-årige Magnus, der for fire år siden fik konstateret lymfeknudekræft.
Som enhver anden 12-årig var Magnus aktiv og især håndboldbanen trak den unge nordjyde til sig flere gange om ugen. Magnus følte sig på ingen måde syg, men en sommerdag begyndte en stor knude pludselig at vokse frem på hans hals. Knuden blev ved med at vokse, og en biopsi afslørede, at den var ondartet, og at Magnus havde lymfeknudekræft, non-Hodgkin’s lymfom (NHL). Hvert år får 6-8 børn i Danmark NHL, som er en kræftsygdom i lymfesystemet og tæt beslægtet med akut leukæmi.
Efter en lang række undersøgelser kunne lægerne heldigvis udelukke, at kræften havde spredt sig til andre steder i Magnus’ krop, og i august 2012 fik Magnus opereret knuden på halsen væk. Efterfølgende kunne Magnus nøjes med to intensive kure med kemoterapi, men som mange andre børn med kræft fik han svære bivirkninger af kemoterapibehandlingen, så selv om behandlingsforløbet var kort, var Magnus’ krop medtaget.
Alligevel var Magnus tilbage på håndboldbanen bare et par uger efter sin sidste behandling. I dag går den seje nordjyde på Ingstrup Efterskolemed linjefag i håndbold, og Magnus og hans holdkammerater er netop blevet nr. to i de nordjyske mesterskaber for efterskolehold og har kvalificeret sig til at spille om Danmarksmesterskabet.
”Det er nogle gange svært at tale med andre om, at jeg har haft kræft. Der er altid nogen, der tror, jeg siger det for sjov, og andre har svært ved at tale om det. De tror nok, jeg ikke kan lide at snakke om det. Men det kan jeg altså godt”, siger Magnus.
Tak fordi vi må dele din historie, Magnus.
Børnecancerfonden har siden 1995 uddelt 200 millioner kroner til forskning i børnekræft. For forskning i bedre behandling af børn med kræft er det bedste håb, vi kan give deres familier.