Mads’ historie

Fremskridt i forskning gør, at fire ud af fem børn overlever kræft i dag. Men halvdelen af dem har mere eller mindre alvorlige senfølger efter behandlingen, som de lever med resten af livet. Mads er ét af de mange børn, der er mærket pga. den intensive behandling.

I februar 2006 har 2,5 årige Mads i flere uger været utilpas og kastet op. Han bliver undersøgt flere gange, men der er ikke noget ved hans prøver, som er alarmerende. Familien får til sidst en tid til undersøgelse på Odense Universitetshospital.

Dagen forinden opdager Mads’ far, at Mads skeler lidt på det ene øje. Familien tager straks på hospitalet, hvor Mads får foretaget en CT-skanning. Skanningen viser, at han har fire kræfttumorer i hovedet. Familien er i chok.

”Lægerne fortalte, at havde vi ventet til dagen efter, så havde vi formentlig fundet Mads død i sengen. Hans skelen var det sidste fysiske, ydre tegn på, at hjernevæsken trykkede over det hele indeni. Vi var slet ikke klar over, hvad der lige havde ramt os”, fortæller Klaus Jespersen, Mads’ far.

Mads kommer straks på operationsbordet og får indopereret en slange i hovedet, som fjerner trykket i hjernen. Efter flere undersøgelser finder lægerne yderligere en femte tumor i hovedet samt fire i rygsøjlen. Omfanget af Mads’ tumorer er så voldsomt, at det ikke er muligt at fjerne dem kirurgisk.

Familien får i stedet fremlagt en intensiv behandlingsplan, som bl.a. indebærer højdosis kemoterapi, stamcelletransplantation og 31 strålebehandlinger. I Mads’ tilfælde er chancerne for overlevelse de første tre år kun 30 pct. Familien får 24 timer til at beslutte, om de vil starte den intensive behandling, eller om Mads skal have fred.

 

”Vi blev nødt til at tænke over, hvis skyld vi gjorde det for, og hvad for et liv, han ville få. Vi blev hurtigt enige om at sige ja, vi var nødt til at prøve. Vi forsøgte at være positive, men når jeg stod alene under bruseren, græd jeg som pisket. Han var kun 2,5 år, jeg havde jo ikke lært ham at kende endnu, og nu døde han måske fra mig lige om lidt”.

Mads bliver sat i gang med behandlingen og responderer heldigvis godt, trods svære bivirkninger som f.eks. slimhindeløsning. Efter bare få behandlinger er tumorerne skrumpet betydeligt. Behandlingsforløbet varer i alt 10 måneder, og Mads modtager sin sidste strålebehandling i november 2006.

I dag er Mads helbredt, men som følge af den hårde behandling har han fået adskillige varige mén. Han har bl.a. mistet sit hår, bruger høreapparater pga. nedsat hørelse, er blevet opereret i benene pga. beskadigede vækst-plader, og så har han fået en lettere hjerneskade. Mads er derfor mere udfordret end sine jævnaldrende.

”Som forældre kan man ikke undgå at bekymre sig om, hvordan det skal gå fremadrettet, men jeg er blevet optimistisk omkring fremtiden. Mads får det muligvis sværere med mange ting, men han er både betænksom og kærlig som enhver anden gut på 13 år, og det vigtigste er, at han er glad og har det godt”.

I dag holder Klaus foredrag om Mads’ kamp mod kræften. Han deler sine oplevelser og den gode historie om, at kræft, trods hårde odds, ikke behøver have en dødelig udgang. For familien har åbenhed omkring Mads’ sygdom gjort, at de er kommet styrket ud på den anden side.

Tusind tak til Mads og hans familie for at vi måtte dele jeres historie.

Børnecancerfonden er den danske enkeltorganisation, der støtter mest forskning i børnekræft. Vi har brug for din hjælp til at forbedre behandlingen af børn med kræft, så alle børn en dag overlever til et godt liv

. Giv et bidrag

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling