Jeppes historie

Takket være forskning er antallet af børn, der dør af kræft, reduceret markant de sidste 10-15 år. Stadig får ca. 1/3 af børnene tilbagefald eller forværring af deres sygdom. Én af dem er Jeppe, som har levet størstedelen af sine 6 år med en kræftsygdom, som nu er vendt tilbage for tredje gang.


Da Jeppe er 2,5 år, får han efter flere uger med mavepine, feber og forstoppelse konstateret en kræfttumor i bækkenet. Tumoren er af typen neuroblastom, der udgår fra nervecellerne, og som er den hyppigste tumorform uden for hjernen hos børn.

”Det var helt forfærdeligt at få beskeden, men der var også en snert af lettelse over, at der endelig var nogen, der kunne give os en forklaring på, hvorfor vores søn havde haft det så dårligt”, fortæller Mira, mor til Jeppe.

Forud venter Jeppe en række intensive behandlinger med kemoterapi, som heldigvis får tumoren til at skrumpe. Efter knap 6 måneders behandling kan den tilbageværende tumor, der er infiltreret i rygsøjlen, bortopereres. Som sidste del af behandlingen får Jeppe strålebehandlinger og en særlig behandling med A-vitamin for at forebygge tilbagefald, og familien ser endelig kræften som et overstået kapitel af deres liv.

Efter en skanning i oktober 2014 bliver familien ringet op med den værst tænkelige besked: Jeppe har fået et tilbagefald. Kræften sidder nu i lårbenet, og endnu engang starter Jeppe i et intensivt forløb med hyppige kemoterapibehandlinger, hvor lægerne også er nødt til transplantere nyt knoglemarv i forsøget på at helbrede ham. I september 2015 kan længerne langt om længe erklære Jeppe rask, og familien kan endnu engang starte forfra og langsomt finde tilbage til et ”almindeligt” liv.

”Det var en hård omgang, med rigtig mange bivirkninger, isolationsindlæggelse og mange af de væmmelige følelser, der er en uundgåelig del af det at have et barn med en livstruende sygdom. Vi kom faktisk godt igennem hele molevitten og med en følelse af, at vores lille firkløver var blevet ret seje efter de udfordringer, vi havde stået i.”

Men det bliver desværre ikke punktummet for Jeppes sygdomsforløb. I august 2016 får Jeppe pludselig en uforklarlig bule i panden, og hurtigt bliver familiens bange anelser gjort til virkelighed. Kræften er tilbage igen.

”Når ens barn bliver ramt af kræft for tredje gang indenfor 3 år, begynder det virkelig at være svært at bevare optimismen. Men alt det skræmmende bliver ikke mindre skræmmende af at gå rundt og være bange og ked af det! Vi gør vores allerbedste for at leve livet og for at holde det dårlige humør væk, da det er dét, vores drenge og vi selv er bedst tjent med.”

Jeppe er igen i kemoterapibehandling, og hverken familie eller lægerne ved, hvornår, eller om Jeppe nogensinde bliver rask. Heldigvis er Jeppe ikke særligt påvirket af bivirkninger, og det betyder, at familien lige nu kan leve så normalt et liv mellem behandlingerne, som omstændighederne tillader.

”Jeppe ved godt, at han er anderledes end sine jævnaldrende, men det bekymrer ham ikke. Han elsker at være i SFO og være sammen med sine kammerater, og at dét er muligt, betyder alt for ham.”

Tak fordi vi må dele jeres historie.

Neuroblastom kaldes for ”the silent tumor”, fordi den ofte ubemærket spreder sig gennem nervesystemet til store dele af kroppen. Forskerne har opnået gode resultater med nye behandlinger af neuroblastom, og overlevelsen er steget fra 40 til 75 procent de seneste 25 år.

Støt nu Støt Børnecancerfonden

Støt os

Børnecancerfonden er en selvstændig fond, der er 100% afhængig af støtte fra private.

Vælg beløb:

Du støtter:

  • Familier og deres syge børn
  • Forskning
  • Vidensdeling